AlexandraMichelles

Stress och respektlöshet i skolan

Publicerad 2017-05-17 23:05:00 i Allmänt, Jobb & Studier, Tankar & Åsikter,

Hejsan, bloggen har fått stå tom för min vardag har bestått av total stress, höga krav och idag kom tacket, väldigt respektlöst. Det jag pratar om är skolan, många andra bland annat Tekniska och VAMK har tagit sommarlov medan vi sliter som vi inte ens varit i närheten av tidigare detta läsår. Varför måste dom packa alla kurser till slutet när vi i höstat var hemma mer än varannan dag vissa veckor? 
 
Vi har väldigt krävande kurser pågång nu bland annat Finska med 3 examensdelar. Immunologi och Patologi 3 examensdelar, Patientsäkerhet och interkulturella vårdmetoder och i dom sistnämnda har vi flera lärare = flera prov och inlämningar. 

Jag har alltid varit den som vill prestera mitt bästa, inte bara få godkänt men de har man totalt fått skippa för du hinner inte med, mängden självstudier är enorma, du fokuserar endast på de du med säkerhet vet kommer i provet för resten hinner du inte med och kanske inte heller ha fått närvaroundervisning i. Vi ska ju vårda andra! Är det inte då viktigt att vi skulle få en bra grund i allt? 
 
Tanken att du inte kommer kunna prestera ditt bästa för att studietekniken inte passar ditt inlärningssätt och för att tiden inte finns ger en stress som i sin tur ger en ångest, ångest över att du inte kan, inte hinner och bara inte orkar lära dig domdär 514 finskaorden till ett och samma FÖRHÖR. Att behöva gråta på kvällarna för du känner hur ångesten kommer smygande och att du känner av stressen så mycket att din mens rubbas total som annars brukar vara regelbunden, det är ju inte okej! Jag har prov imorgon i psykisk ohälsa och konstaterar att det är inte alls är konstigt att så många lider av utmattning, ångest och depression när skolan redan ger upphov till ångest. 
 
Att behöva sitta och skriva inlmningsuppgifter på lektionstid medan en annan lärare står och föreläser om sitt ämne som är lika viktigt i vårt kommande yrke som alla andra känns inte heller bra, men när ska du annars hinna? de finns bara 24h i dygnet och då ska du behöva äta, sova och motionera lite också för att orka och må bra.
 
Och sen kommer tacken för allt slit du satt ner. Arbetet du har skrivit ska presenteras inför klass, läraren är missnöjd över att ingen orkat satsa lite extra och gjort en unik presentation och så kommer orden "De är inte så mycket det är BARA det har ni ska göra som examinationsuppgift" . som om vi endast skulle ha hennes kurs att tänka på? Efter att du framfört din presentation och frågar klassen om dom har frågor, några markerar och du tänker börja besvara deras frågor så kommer orden "Ja tror vi måst gå vidare ni tog så länge tid på er i presentationen"...Alltså VAH!! ja blir rent ut sakt förbannad! Vi får inte dela åsikter, fundera tillsammans eller dela erfarenheter med varandra, vilket skulle vara super viktigt, vi lär ju av varandra och det är andras storyn man ofta minns bäst. men nej här sparar vi in på lektionerna så att vi inte ens får möjlighet till detta... RESPEKLÖST efter alla timmar man ha satt ner på att söka en bok, vetenskaplig artikel, göra en intervju och skriva ihop det till en uppgift och sen göra inlämningen i presentationsform!!! ÅHH
 
Eller att när man på finska knaglar sig genom sin 15 minuters föredrag om epilepsi tillsammans med några klasskompisar, känner sig stolt som fått fram sitt budskap kunnat diskutera ämnet något så närt på finska och så ska kompisen fortsätta med sina 15 minuter men då kommer en super stressad lärare springande " oletko valmis?" och en har inte ens hunnit börja med ssitt föredrag vi svarar nej och hon går till klassen och säger vi får komma in då vi är klara. 5-10 minuter senare kommer hon springades igen med samma fråga + jag har redan gått igenom ordläxan. Hur ska vi då som inte fick våra ord rättade kunna skriva korekt i tenten och om vi inte skulle hållit föredraget skulle vi inte kunnat skriva en rapport och skulle vi inte kunna skriva den skulle vi inte bli godkänd i kursen?? Suck! 
 
Visst vi behöver spara men att spara så mycket att vi bränner ut samhället innan personerna ens hunnit ut i arbetslivet tror inte jag att är ekonomiskt sparande, snarare tvärt om sjukskrivningar kostar staten en massa pengar årligen! Och att spara på vårdutbildningen är väll inte heller det optimala för vad händer i framtiden då vi står där på jobbet och tänker dehär hörde till kursen men vi hann aldrig gå genom detta hoppa någon annan kan detta så personen jag ska vårda inte dör på grund av mej. 
 
Stackars trötta praktikhandledare vilket stort och viktigt ansvar ni har som ska lär upp alla som kommer på praktik. Ni är guld värda, tack vare att ni delar med er om kunskap och erfarenheter kan också vi bli goda vårdare :)

Kommentarer

Postat av: TIDSTJUVEN

Publicerad 2017-05-17 23:22:25

Snaaaaaart får du sommarlov! Kämpa på lite till. Det är värt det!

Svar: Håhå ja snaart :D tack!
Alexandra

Postat av: Jasmine

Publicerad 2017-05-20 08:53:48

Fan va bra skriva!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alexandra

Tjej på 20 vårar, från Österbotten med eget kryp in i Vasa. Jag är närvårdare som studerar till hälsovårdare på Novia, första året. och när jag hinner så jobbar jag, spelar revy, är aktiv inom frivilliga brandkåren, ordförande för UFs ungdomsutskott och medlem i styrelsen och såklart umgås jag med mina vänner och familj! Är också kommunalvals kandidat i Malax, nummer 20! Min blogg är en blandad kompott av mitt liv så hoppas du trivs! Alexandramichelles heter jag på instagram & du kan följa bloggen via bloglovin för lättare hålla koll på uppdatering om du vill!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela