AlexandraMichelles

Så förbannad - Hur täcks ni?

Publicerad 2016-12-14 22:34:00 i Allmänt, Tankar & Åsikter,

Rubrik efter rubirk kommer upp på mitt facebook flöde... Alla om samma sak...Regeringen har röstat ner förslaget 12+1, fulljour till Vasa centralsjukhus. Dom har gått emot Finlands grundlag, dom har trampat ner oss finlandsvenskar som om vi inte vore någonting värt i deras ögon. Vi får inte behålla våra rättigheter till vård på eget modersmål. Visst dom lovar att de ska gå att ordna men va vet dom som sitter och bestämmer, om hur verkligheten ser ut. Seinäjoki har sakt rakt ut att dom kommer inte kunna ge oss svensk vård till 100 % och något ljushuvud sa att dom klarar sig på skolsvenskan men jag kan lova att de gör dom int eller jo om de gäller grundvård men vi kommer ju behöva specialvården mer från seinäjoki än vad vi kommer behöva grundvård. Och speciellt när vi är på vår svagaste punkt i livet då kommer vi inte orka förstå finska vårdtermer vi vill ha våra besked på svenska så vi förstår och framförallt vill vi bli förstådda! Förstådda på vårtmodersmål precis som dom finsktalande i detta land får. och hur viktigt är det inte att bli förstådd? de kan vara på liv eller död
 
Tolkar som kan tolka från finska till svenska är det brist på, dom som finns, finns kanske inte i vasa/seinäjoki regionen och jobbar inte heller dygnet runt, alltså jour tid då vi kommer behöva dom. Ambulanserna får vi redan som det är nu, om vi har otur vänta på i två timmar för att vi inte har tillräkligt av dom. Vi kommer behöva fler amubulanser med duktiga vårdare, blir det billigare det än att låta oss få ha vårt underbara välfungerande tvåspråkiga sjukhus? 
 
Är det nu efterfrågan på svenskspråkig/tvåspråkig vårdpersonal kommer vara som högst? Är det nu jag som svenskspråkig vårdare ska kräva högre lön kanske?  Och om vi inte får behålla våra rättigheter så behöver vi väll inte ha några skyldigheter heller, eller? kanske vi struntar i att betala skatt och åka in på militärtjänstgöring då? vad skulle regeringen tycka om de tro? massa frågor snurrar i huvudet och jag tycker synd om de stackars vårdarna på seinäjoki sjukhus för nu om inte förr kommer vi stå stadigt å KRÄVA svenska när vi kommer som patienter, å de är ju inte deras fel, de är inte dom som trampat ner oss och röstat nej. De är vår regering som folket en gång gav förtroelse till.. jag håller med så många andra och undrar Hur i helvete täcks ni?
 
Många skickar brev till vår president, han är vårt hopp nu... ni kan också mejla honnom om ni vill stå upp för vårt sjukhus, för våra rättighete och för den minoritet vi är. presidentti@tpk.fi
 
 
 

13 december - Lucia

Publicerad 2016-12-13 15:04:00 i Allmänt,

Lunginflammationen gör sig till känna, ligger hemma och vilar, hostar och rosslar. Som tur var har jag ingen feber då skulle jag no va halv död. Jag har spenderat dagen med dokumenterer och filmer men nu måste jag börja läsa på tent... vill så gärna bli godkänd så man slipper det bekymret över jul men de är nog den svåraste tenten hittills som ska skrivas också tror ja... Men jag fick iallafall veta att jag blev godkänd i både mikrobiologi tent 1 och i läkemedelsräkningen tjohoo! Skulle jag orkat skulle jag ha firat :)
 
Som alla säkert vet är det lucia idag och sociala medier svämmar över med vackra stämningsfulla bilder! Minns så bra hur otroligt häftigt allt va när jag själv fick va Vasas lucia för 3 år sedan! Och ännu idag får man super fina uppdrag att utföra, på lördag ska jag sjunga på ettåldringshem tillexempel. ta vara på tiden! Och till alla andra Ha en bra lucia dag och sprid glädje och ljus runt om er! ♥ 
Bildresultat för alexandra nyroos
Bildresultat för alexandra nyroos
 
 
 

Hurudan är jag?

Publicerad 2016-12-12 20:05:00 i Allmänt, Listor,

hittade denna lista hos Danielas blogg nån gång i somrast och har sparat hennes inlägg på mitt bloglovin så jag skulle kunna fylla i listan när jag kände för det och nu känns det som just den dagen är kommen hehe ^^

Vad är jag för typ av person...

... på restaurang?
Den som inte riktit kan bestämma sig, frågar alla andra vad dom tänkt ta och sen tar jag något som jag inte ens funderat på före eller så tar jag något som jag säkert vet att är bra.

 

... på nattklubben?
Den som kan lyricsen till låtarna ingen annan kan

 

... på efterfest?
Den som (om jag alls kommer mej till efterfesten) somnar eller håller på och somna å inte alls längre har feelis

 

... på stranden?
Den som inte gillar att ligga och sola. Simmar helst eller så äter jag något på en filt med vännerna tills jag får nog av värmen igen.

 

... i klädbutiker?
Den som oftast strosar omkring ser ett snyggt plagg men orkar inte gå och prova så de får va. 

 

... hemma hos andra?
Detta beror helt på hos vem jag är men försöker vara artig, tacka och hjälpa till om behövs och ställa mig lite enligt dom jag är hos.

 

... på flygplan?
Den som inte kan någonting om något gällande detta. Å som mina vänner någon gång gjort när vi lekt "vem i rummet" och frågan "vem i rummet skulle lyssna på helspänn på säkerhetsinstruktionerna före planet åker" kommer så är det alltid jag som får alla pekningar 

 

... en hel dag hemma?
Den som ligger nako i sängen och kollar film, läser bloggar osv tills någon bil plötsligt kommer på gården å de blir bråttom eller tills jag får brandalarm å de blir bråttom åså glömmer jag hälften av kläderna hemma t.ex bhn (ja de ha hänt några gånger)  åså glömmer jag oftast att göra ordentlig mat åt mej dessa dagar

 

... i ett förhållande?

Ojj ... Den som snabbt får känslor å blir riktit löjligt kär. Den som lätt blir lite nåjjig och orolig att något skulle hänt. Men har också ett himla bra tålamod. Jag är också den som inte vill va tillsammans 24/7, jag behöver egentid men vill gärna ha mycket närhet sen när man väl träffas. Försöker alltid vara förstående, pålitlig, glad och omtänksam partner och vill bli behandlad likadant själv!

 

... på morgonen/kvällen?
Den som sover fast klockan runt å lite till om jag har möjlighet. Den som alltid har lätt för att somna oavsett var jag ska sova eller när jag ska sova. Men ska jag upp tidit såklart är jag trött men stiger alltid upp direkt alarmet ringer! har aldrig använt snooze, men min pojkvän använder den å de finns fan inte mer irriterande grejj haha :D på kvällarna är jag väll den som beroende på när jag ska upp går och lägger mej, men försöker alltid sova minst ca 7 timmar helst 8-9 för att vara utvilad :)

Om

Min profilbild

Alexandra

Tjej på 20 vårar, från Österbotten med eget kryp in i Vasa. Jag är närvårdare som studerar till hälsovårdare på Novia, första året. och när jag hinner så jobbar jag, spelar revy, är aktiv inom frivilliga brandkåren, ordförande för UFs ungdomsutskott och medlem i styrelsen och såklart umgås jag med mina vänner och familj! Är också kommunalvals kandidat i Malax, nummer 20! Min blogg är en blandad kompott av mitt liv så hoppas du trivs! Alexandramichelles heter jag på instagram & du kan följa bloggen via bloglovin för lättare hålla koll på uppdatering om du vill!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela